Obserwuj nas
Porady

Co warto zjeść w Tunezji?

co zjeść w Tunezji?

Tunezyjska kuchnia dosyć mocno różni się od tego, co powszechnie gości na polskich stołach. Tradycyjne tunezyjskie dania są zwykle mocno przyprawione, sporo w nich mięsa i owoców morza, chętnie też sięga się po egzotyczne owoce. Czego warto spróbować spędzając wakacje w Tunezji?

Jaka jest tradycyjna kuchnia tunezyjska?

Gdyby opisać tunezyjską kuchnię jednym słowem, najpewniej byłoby to „pikantna”. Tunezyjczycy bardzo chętnie korzystają z aromatycznych przypraw, zwłaszcza z papryki, kolendry, kuminu i kminku. Jako że Tunezja leży nad Morzem Śródziemnym, sporo się tu jada ryb oraz owoców morza, a z mięs szczególnie popularna jest jagnięcina. Specjalnością kuchni tunezyjskiej są potrawy z harissą – ostrą pastą na bazie papryki chili i czosnku, prócz tego często używa się pasty pomidorowej, jajek, oliwy z oliwek.

Tunezyjczycy jedzą podobnie jak ich sąsiedzi z regionu Afryki Północnej, można jednak wyczuć jeszcze silne wpływy europejskiej kuchni śródziemnomorskiej. Na terenach pustynnych dominują potrawy berberyjskie. Najbardziej zróżnicowany pod względem kulinarnym jest Tunis, ale i w nadmorskich kurortach można skosztować smakołyków z różnych zakątków kraju, a nie tylko tych lokalnych.

Harissa

Harissa nie jest samodzielną potrawą, niemniej zasługuje na wyróżnienie. To przyprawa, którą Tunezyjczycy dodają do prawie wszystkiego. Jest składnikiem większości zup i sosów, doprawia się nią dania mięsne oraz warzywne, trafia do sałatek oraz przekąsek. Jeśli więc zastanawiamy się, co kupić w Tunezji żeby zachować smaki poznane w tym kraju, harissa będzie doskonałym wyborem – przyprawa jest dostępna także w formie suchego proszku, ale pasta smakuje znacznie lepiej.

Kuskus

Kuskus to podstawa tunezyjskiej kuchni, uważana wręcz za danie narodowe. Wygląda jak drobna kasza, choć ze względu na skład ma więcej wspólnego z makaronem – kuskus robi się z twardej pszenicy durum. Gotuje się go zwykle na sypko w specjalnym, podwójnym garnku i mocno przyprawia – bardzo ważne jest, aby kuskus stale mieszać, co zapobiega jego zbrylaniu. Kuskus podaje się z mięsem i warzywami albo z sosem i owocami morza, a w niektórych regionach kuskus jest dodatkiem do mięsa z wielbłąda.

Kuskus Tunezja

Masfouf

To też danie z kuskusu, tyle że na słodko. Tradycyjnie masfouf serwuje się w czasie ramadanu, na suhur, czyli śniadanie spożywane przed świtem słońca. W trakcie gotowania do kuskusu dodaje się chłodne masło, cukier i oliwę z oliwek, a już gotowy kuskus serwowany jest z daktylami, winogronami, orzechami i innymi słodkimi dodatkami.

Szakszuka

Szakszuka to prawdopodobnie najpopularniejsza w Tunezji potrawa śniadaniowa, dobrze znana także w Europie. Jest to danie złożone z jajek sadzonych i pikantnego sosu pomidorowego z zieloną papryką, cebulą, czosnkiem, oliwą, harissą, pieprzem i kuminem. Szakszukę powszechnie jada się nie tylko w Tunezji, ale w całej Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Była ważną częścią kuchni żydów sefardyjskich, którzy w XX wieku przynieśli to danie do Izraela. Składniki szakszuki różnią się w zależności od regionu, ale zawsze podstawą są jajka oraz sos pomidorowy.

Szakszuka

Fricassee

Nazwa tego dania może być nieco myląca, ponieważ wielu osobom kojarzy się z francuskim gulaszem z kurczaka. Tymczasem w Tunezji fricassee jest kanapką – do grillowanej bułki wkłada się tuńczyka, jajka na twardo, ziemniaki, kapary i harissę. Jest to danie bardzo sycące mimo stosunkowo niewielkich rozmiarów kanapki, dlatego zwiedzając Monastir albo Hammamet, i szukając dobrego street foodu w przystępnej cenie, warto zwrócić uwagę właśnie na fricassee.

Fricassee

Kabkabou

Kabkabou to tradycyjne danie z duszoną rybą – może nią być tuńczyk, makrela, granik wielki. Sos do potrawki przyrządza się z pasty pomidorowej, harissy, aromatycznych ziół, czosnku i cebuli, a do gotowego dania można jeszcze wkroić kilka oliwek. Danie jest bardzo proste do zrobienia, dlatego często gości na tunezyjskich stołach i można je dostać w prawie każdej restauracji.

Brik

Brik to tunezyjska wersja dania, które oryginalnie wywodzi się z Turcji, gdzie nazywa się go börek. Tunezyjski brik powstaje z cienkiego ciasta filo, które nadziewa się np. tuńczykiem, krewetkami, pastą jajeczną, kiszoną cytryną. Nadzienie zawija się w arkusz ciasta i dokładnie skleja, po czym brik zostaje usmażony w głębokim tłuszczu. Najpopularniejszą wersją w Tunezji jest brik w formie trójkątnej koperty, nadziewany pastą z tuńczyka, cebuli, harissy i pietruszki, doprawiony świeżym sokiem z cytryny.

Sałatka Mechouia

Szykuje się ją do prawie każdego dania obiadowego. Jej główny składnik to grillowane warzywa z dodatkiem kolendry i kminku, najczęściej cebula, papryka, pomidory, czosnek, bakłażan. Warzywa po grillowaniu obiera się ze skórki, bardzo drobno sieka i miesza z odrobiną oliwy oraz soku z cytryny. Jako przekąskę, sałatkę mechouia podaje się z gotowanymi jajkami, tuńczykiem, pietruszką, oliwkami lub kaparami.

Lablabi

To zupa z ciecierzycy – jej ziarna są gotowane w lekkim bulionie zaprawionym kuminem i czosnkiem, czasami dodaje się jeszcze do niej zielone oliwki, kapary, kawałki tuńczyka, sok z limonki, harissę, pieprz, świeże zioła. Podawana jest zazwyczaj na obiad, razem z pieczywem – Tunezyjczycy lubią jeść lablabi zwłaszcza zimą, ponieważ jest to zupa bardzo pożywna i rozgrzewająca.

Omek houria

Omek houria to puree z gotowanej marchewki, często serwowane jako sałatka do głównego dania albo przystawka. Marchewkę doprawia się czosnkiem, harissą, octem, oliwą, kminkiem i solą, a na wierzchu układane są kawałki sera feta, gotowane jajka oraz oliwki.

Ajlouk qura’a

Kolejnym warzywnym puree popularnym w tunezyjskiej kuchni jest ajlouk qura’a – tym razem podstawowym składnikiem jest gotowana cukinia. Przyprawy to przede wszystkim harissa, czosnek, kminek i kumin, do tego odrobina soku z cytryny i oliwa z oliwek. Puree z cukinii jest stosowane jako pasta do chleba.

Marqa jelbana

Jest to potrawka z kurczaka, wołowiny lub jagnięciny, gotowana na wolnym ogniu, z cebulą, sosem pomidorowym, czosnkiem i przyprawami. Do potrawki podaje się groszek oraz ziemniaki, można też jeść to danie ze świeżym chlebem.

Merguez

Merguez to nazwa pikantnych kiełbasek z baraniny lub wołowiny. Spotyka się je zarówno na wybrzeżu, np. w Sousse, jak i na terenach pustynnych. Kiełbaski są z surowego mięsa, mocno doprawione, i przed podaniem opieka się je na grillu. Mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do sałatek czy zup.

Bambalouni

Słodka przekąska podczas spaceru? Bambalouni świetnie się w tej roli sprawdzi. W wielu kurortach, jak Port El Kantaoui czy Mahdia, bambalouni są sprzedawane na ulicach, ale można je też zamówić w restauracji. Są podobne w smaku do pączków, smażone w głębokim tłuszczu, posypane cukrem pudrem lub oblane słodkim lukrem.

Makroudh

Kolejnym przysmakiem, którego trzeba spróbować podczas pobytu w Tunezji, są małe ciasteczka przygotowywane z semoliny, nadziewane figami, daktylami albo pastą migdałową, namaczane w miodzie lub słodkim syropie. Ciasteczka piecze się albo smaży w gorącym oleju, a gotowy deser najlepiej smakują z filiżanką gorącej, miętowej herbaty.

Gdzie warto spróbować tunezyjskich potraw?

Wypoczywając na wyspie Djerba czy też w innym tunezyjskim kurorcie raczej nie będzie problemu ze znalezieniem dobrego lokalu gastronomicznego. Większość restauracji ma w swoim menu przynajmniej kilka tradycyjnych dań, a przekąski można kupować także na bazarach – poza sklepami targowanie w Tunezji jest praktykowane niemal wszędzie, ale akurat ceny jedzenia są raczej stałe, więc nie trzeba ich negocjować tak jak ma to miejsce przy zakupie ubrań, rękodzieła albo biżuterii.

Szymon Machniewski

About Author

Za sobą mam wiele wyjazdów do Tunezji - z dziećmi lub bez, z biurem podróży lub na własną rękę. Dzielę się doświadczeniami.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz również:

internet w Tunezji
Porady

Internet w Tunezji. Tunezyjska karta SIM

Tunezja zalicza się do najpopularniejszych kierunków turystycznych. Ma dobrze rozbudowaną infrastrukturę i zapewnia swoim gościom liczne udogodnienia, do czego zalicza
Tunezja waluta
Porady

Waluta w Tunezji

Do Tunezji przyjeżdża każdego roku bardzo wielu turystów, i jak zawsze przy zagranicznych wycieczkach pojawia się kwestia płatności oraz wymiany
0
Would love your thoughts, please comment.x