Kuchnia

Tunezyjska kuchnia wyróżnia się przede wszystkim pikantnością. Zdecydowanie preferowane jest tutaj mięso pod każdą postacią. Z trudem szukać można tunezyjskiego wegetarianina 🙂  To co jedzą mieszkańcy Tunezji kształtowane było przez wiele lat, kiedy podczas kolejnych wojen inne państwa zajmowały tereny kraju. Ze szczegółami możecie zapoznać się czytając artykuł „historia miasta Tunis„. To co pozostało z mieszanki wielu krajów spożywamy teraz My – turyści z całego świata. Być może właśnie kolonizacji zawdzięczamy to, że jedzenie w Tunezji jest znacznie lepsze od tego w Egipcie (przynajmniej moim zdaniem). Oto kilka charakterystycznych potraw:

 

  • Loukoum – zaczynamy od bardzo charakterystycznego dla Tunezji deseru. Sporządza się go na bazie skrobi oraz cukru. Po dodaniu innych składników powstaje kleista masa, która spożywana jest po pokrojeniu jej w kostkę.
  • Boukha – alkohol, który powstaje ze sfermentowanych fid, jest to składnik wielu drinków m.in. z białym rumem, kakao, gruszka.
  • Mirqaz – kiełbaski z jagnięciny. Można je spożywać na gorąco lub zimno
  • Brochette – kebab z mięsem lub rybą
  • Harissa – bardzo pikantna pasta z suszonej ostrej papryki
  • Kousha – jagnięcina przyprawiona  rozmarynem, miętą i kurkumą
  • Makhround – ciastka z grysiku w miodzie, nadziewane daktylami
  • Kammounia – duszone mięso z dużą ilością kminku
  • Tajine – omlet z fasola lub ziemniakami, bułką tartą, siekanym mięsem, serem oraz jajkami

Na zachętę kilka zdjęć z naszej galerii:

  

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *